Kommunikation är nyckeln till en riktigt bra relation. Det mantrat har nästan blivit en klyscha vid det här laget – men det gör det inte mindre sant för det. Det gäller bara att definiera vad som menas med det breda begreppet kommunikation.

Kommunikation kan till exempel vara att planera en stund varje dag till att berätta vad som har hänt på arbetet. Det kan också handla om att diskutera framtida drömmar och planer, eller varför inte rent praktiska saker som vad som ska inhandlas på Ica efter helgen. Allt detta är bra, eftersom det ser till att ni är synkade och håller er uppdaterade kring varandras liv och vardag. Det är inte att underskatta. Men kommunikation kan också vara ett sätt att lära känna varandra bättre, testa tankegångar och utveckla både intellekt och känslor för varandra.

Djupa samtalsämnen

Att lära sig ställa intressanta frågor och skapa djupa samtalsämnen är inte bara något som kan stärka relationen med din partner. Det är också ett sätt att lära sig mer om andra människors drömmar överlag, något som kan vara guld värt som chef eller när du ska nätverka i arbetslivet. Folk tenderar att komma ihåg människor som fått dem att stanna upp i livet och verkligen tänka efter och reflektera över sina värderingar.

Nedan följer först 25 frågor som kan vara spännande att ställa till din partner eller egentligen vem som helst som du finner intressant. Det är frågor som antingen försöker kommer in på djupet hos personen eller få hen att fundera på klassiska, djupa frågor om livet, kärleken och sanningen. Syftet är att lära sig mer om varandra och reflektera över saker som normalt tenderar att försvinna i vardagen.

Frågorna är inte rangordnade på något särskilt sätt, men tenderar att bli svårare längre ned i listan. De kan potentiellt skapa konflikt, men som det mesta som är svårt i livet är belöningen desto större. Diskussionerna som frågorna ger upphov till kan få er att se varandra med nya ögon. Vi har alla känsliga ämnen som får oss att bara känna oss ledsna eller arga. Undvik det om det skulle dyka upp i så fall. Känn er så klart fria att ställa följdfrågor eller hitta på egna frågor om det dyker upp något intressant på vägen.

Passande regler vid personliga frågor

För att hålla det enkelt, och för att undvika onödiga missförstånd eller bråk kan det vara bra att förhålla sig till följande tre regler:

1. Försök att vara så ärliga som möjligt – och ge varandra tid att förklara eller utveckla om ni säger något som till en början låter fel/dumt.
2. Det är alltid okej att välja att inte svara – men om det är en fråga du ställt först och sen vägrar svara på själv är det kanske lite oschysst.
3. Ställ inte en fråga där du inte kan hantera fel svar – det är så klart väldigt personligt, men skulle kunna vara ”skulle du älska mig lika mycket om…”-liknande frågor exempelvis.

25 st djupa frågor till din partner

1. Vilken egenskap värderar du högst i din bästa vän (inte din partner)?
2. Om du fick en miljard kronor idag, vad hade du gjort?
3. Är du rädd att bli beroende av något och i så fall vad?
4. Berätta om en gång du känt dig sviken.
5. Vad är meningen med livet, enligt dig?
6. Berätta om någon mentor eller lärare som du anser gjort dig till en bättre människa.
7. Vad är du mest rädd för?
8. Om du fick ställa en ja/nej fråga till dig själv i framtiden, vad skulle du fråga?
9. Om du fick välja en sak som du vill göra som par, vad hade det varit?
10. Vad är något som dina föräldrar gjorde, som du absolut inte kommer göra som förälder?
11. Berätta om ett pinsamt minne och hur det känns när du berättar om det.
12. Nämn tre karaktärsdrag som vi både värderar högt.
13. Vad är du hittills i livet mest tacksam över?
14. Vad är du hittills i livet mest besviken över?
15. Vilket är ditt bästa barndomsminne?
16. Nämn något du lärt dig om dig själv från tidigare relationer/vänskaper.
17. När/om vi får barn, hur tycker du föräldraledigheten ska fördelas?
18. Finns det något som man absolut inte får skämta om, och i så fall vad?
19. När, om någonsin, är det okej att ljuga i en relation?
20. När, om någonsin, är det okej att ställa ultimatum i en relation?
21. Hur reagerar du när du får kritik och håller med om den?
22. Hur reagerar du när du får kritik och tycker den är orättvis/fel?
23. Finns det någon svaghet i dig som du lärt dig acceptera och som alltid kommer finnas där?
24. Går det att ha en relation som både är rättvis och jämlik, och i så fall hur?
25. Vem/vad är gud, och hur påverkar hen/det våra liv?

Mer intressanta frågor